Halm till Skellefteå Summertime Music & Life Festival 2023

Halm

FRI ENTRÉ – Torsdag 29 juni

Norrländska countryrockarna HALM gräver där de står. Med ett helt eget uttryck – befriat från tröttsamma klichéer och utan att kopiera någon – är de ett lysande exempel på att countryrock inte måste komma från Tennessee eller Texas för att vara trovärdig.

Umeåbandet, som består av Johanna Sandgren (sång och banjo), Lisa Johansson (sång och gitarr) samt William Ignberg (gitarr) är en del av den svenska Americana-rörelsens nästa generation och med en trogen samt konstant växande publik. Samtidigt som de influeras av Crosby Stills & Nash, Bonnie Raitt, Tom Petty Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival och Nikki Lane har HALM visat tydligare än i många andra fall att Americana-musiken som skapas här i Norden har väldigt lite att göra med USA, även om det är där som rötterna finns.

Det här är skandinavisk musik, punkt. Det finns något särskilt, som understryker vår skandinaviska dysterhet, kontemplativa sinnelag och den överlag melankoliska sinnesstämningen här i norr – som gör blues-influenserna ännu blåare! HALMs kärntrio förstärks under sina konserter av Leo Kinell (trummor) och Karl Bernhard Josephson (bas).

Bandet har redan funnits i mer än ett decennium och har nog definitivt virvlat upp mer vägdamm än de flesta i samma ålderskategori. Runt 500 spelningar har det blivit, både i Skandinavien och resten av Europa. Ja, de har till och med giggat i Kina. På meritförteckningen finns exempelvis stora spelningar i Norge där de uppträtt med bland andra Emmylou Harris och Carlene Carter.

Här hemma har vi sett dem i TV4:s “Bingolotto” två gånger, som supportakt till bland andra Jill Johnson, The Boppers och Whitney Rose, och inte minst på prestigefyllda festivaler som Sthlm Americana. Tre fullängdare har det blivit hittills. Det senaste albumet släppt 2019, inspelad av Pelle Henriksson i Tonteknik-studion. I februari 2022 släpptes den hittiga och rytmiska singeln “Lose myself”, en hint om vad som komma skall när HALM släpper nytt material 2023.

Hemsida
https://se.mtaprod.se/artist/halm/

Musikvideos med Halm

sv_SESvenska